Vad är en elcentral?

En elcentral är det som förr i tiden brukade kallas, proppskåp. Elcentralen kan sägas vara fastighetens hjärta eftersom det är härifrån samtliga ledningar till fastigheten utgår och förgrenas efter behov.

Nu för tiden sitter vanligtvis inte säkringar i form av smältsäkringar, ”proppar” i moderna elcentraler utan istället används automatsäkringar för det mesta. I vissa fall kan det dock vara säkrare med smältsäkringar eftersom dessa slår till snabbare i system med långa elledningar.

Olika typer av elskåp och elcentraler

Det finns ett flertal olika typer av elskåp och elcentraler för olika tillämpningsområden. Några kategorier som erbjuds är.

  • Fastighetscentraler med automatik används i flerbostadshus som t.ex. bostadsrättsföreningar och servar sådant som lås, värme, ventilation, belysning och tvättstugor m.m.
  • Serviscentraler som matar fram ström från huvudledningen och kan monteras både inne och utomhus beroende på utförande.
  • Vädertåliga kabelskåp som kan monteras i mark, på väggar eller i stolpar.
  • Reservkraftsskåp som säkerställer omkopplingen mellan UPS och nät på t.ex. sjukhus, skolor, industrier m.m.
  • Vägbelysningsskåp som tål utomhusmontering och kan kompletteras med energimätare.
  • Automatikskåp kan användas för olika industritillämpningar, värme och belysning.

Kvalitet och erfarenhet

Kvalitet och säkerhet på elcentraler och elskåp säkerställs genom att allt arbete genomförs av professionell och kunnig personal med lång erfarenhet samt självklart elutbildning.

Samtliga produkter testas innan leverans för att garantera funktion och utförande.

Arbetet med att bygga och konstruera elskåp och elcentraler sker i enlighet med FR2000 verksamhetsledning som är ett erkänt kvalitetsledningssystem för företagare. FR2000 ställer krav på ledning inom både kvalitet, hälsa, säkerhet och miljö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *