CBD olja fortsatt olagligt

CBD olja

För alla er som så jättegärna vill köpa CBD olja men som ännu inte kan eller har möjlighet att göra det kommer här vidare tråkiga nyheter. CBD olja som på senare tid haft en oerhört positiv PR i media och blivit allt populärare bland allt ifrån influencer, fitnessfreaks till helt enkelt vanliga människor som önskar behandla allt ifrån ångest, depression eller fysiska smärtor får bara ett bakslag efter det andra.

Carolina Gynnings inlägg om CBD olja var det som satte bollen i rullning. Produkten marknadsfördes som en bekämpning mot, som tidigare nämnts, ångest och depression och Carolinas läsare reagerade positivt—det gjorde dock inte läkemedelsverket utan vidare kom det ut i media att produkten faktiskt är olaglig. Att köpa CBD är idag absolut inte olagligt, dock är det olagligt att marknadsföra produkten och att sälja den.

Företaget som nämndes i Carolinas inlägg—Hemply Balance—har tills vidare fått tillstånd att sälja produkten tills det att ett domslut infaller angående fallet. Men för nya företag som önskar börja sälja CBD olja eller andra CBD relaterade produkter så är detta fortfarande olagligt.

CBD—en cannabinoid—klassas som ”novel food”

Hur lagstiftningen fungerar i EU är som så kallade ”nya mat”, det vill säga ”novel foods”, först måste godkännas utav EU innan de kan säljas inom EU:s gränser.

Mat som vi i EU inte ätit regelbundet innan 1997 klassas som en ”ny mat”, och för att säkerställa så att maten inte är farlig eller medför en risk behöver maten gå igenom en massa tester och dylikt för att säkerställa kvalitet och se till så att allt är grönt innan produkten vidare säljs inom EU.

Cannabinoider (ämnen i plantan hampa, som CBD är), klassas idag som ”novel foods”, dvs saker vi inte intagit regelbundet innan 1997 och behöver således godkännas innan de kan säljas inom EU. CBD klassas alltså som en novel food och får idag inte säljas inom EU. Mer information om vilka produkter som klassas som ”novel foods” går att hitta i EU:s novel foods katalog här: http://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue/search/public/index.cfm—sök helt enkelt efter ”cannabinoid” så kommer dessa att dyka upp. CBD är alltså en cannabinoid och får alltså inte ännu säljas inom EU:s gränser.

Framtiden för CBD

Framtiden för produkten är inte helt grått dock utan det finns en massa positiva nyheter för CBD. Folkopinionen rör sig i en positiv riktning och det innebär att allt mer görs för att legalisera just CBD.

CBD har också genomgått en stor PR kampanj i media på senare tid från alla håll. Influencers, företag och kändisar pratar om CBD och hur det hjälpt dem på olika sätt. Detta hjälper CBD vidare och höjer chanserna för eventuella positiva domar för produkten framöver.

Att cannabinoider ska bli lagliga är det svårt att säga—men att just CBD, som bara är en av 12 olika cannabinoider som man kan hitta i plantan hampa, ska bli lagligt är lite mer sannolikt.

Alla cannabinoider behöver inte legaliseras för att en ska bli laglig utan CBD kan vara ett specialfall och slutligen säljas på industrinivå som kosttillskott eller vitamintabletter idag gör. Vem vet, till slut kanske vi kan handla CBD i närmaste apotek eller matvaruhus.